22 may 2012

ClimaDat, una xarxa de medició del clima i el canvi climàtic


ClimaDat és  una xarxa pionera en l’àmbit mundial per a la recerca i l’educació sobre el clima i el canvi climàtic. Impulsar per l'Institut Català de Ciències del Clima (IC3) i l'Obra Social "la Caixa", el seu objectiu obtenir dades climàtiques de gran importància, de lliure accés i en temps quasi real. Aquestes dades permeten estudiar les interrelacions entre els diferents compartiments del sistema climàtic i els complexos processos implicats en l’evolució del clima i el canvi climàtic, per intentar comprendre millor els seus impactes sobre el territori, anticipar i desenvolupar accions i polítiques efectives, i contribuir a millorar les estratègies per mitigar-ne els efectes.

¿QUÈ OBSERVA CLIMADAT? 

Temperatura i precipitació
Com a sensor climàtic, estudia la resposta singular dels diversos ecosistemes monitoritzats en la xarxa ClimaDat als canvis de distribució de temperatura i precipitació.


Clima i diversitat
Els processos climàtics globals i els processos biogeoquímics locals deguts a la diversitat s’influeixen mútuament.


Les respostes dels ecosistemes
Aquestes respostes al canvi climàtic són detectades més ràpidament si es disposa de una xarxa de punts ben connectats. La seva difusió en internet permeten accés obert a aquesta informació.

Informació de interès educatiu
ClimaDat permet visualitzar la investigació en directe en l’àmbit de les ciències del clima i del canvi climàtic, i facilitar la seva comprensió mitjançant accions educatives.



¿QUÈ PERMET ENTENDRE CLIMADAT?


El impacte climàtic
Les sèries de dades permeten comprendre la interacció del clima amb els sistemes naturals, i ajuden a conservar el benestar i la salut dels nostres ecosistemes i la societat.

La relació entre global i local
Els ecosistemes protegits, allunyats de les activitats humanes, reben també la seva influència a través del transport i intercanvis atmosfèrics.


La predicció climàtica
Les dades ClimaDat milloren les prediccions regionals dels models climàtics i redueixen les incerteses, en contribuir a l’estudi dels intercanvis d’energia al nostre planeta.



Els gasos d’efecte hivernacle
ClimaDat mesura els gasos d’efecte hivernacle (CO2, CH4, N2O, H2O, etc.) per a conèixer la contribució del nostre país i del Mediterrani Occidental al balanç global.

3 comentarios :

  1. Em sembla molt interessant l'enfoc divulgatiu que ofereix el projecte en torn al canvi climàtic. Crec que és molt important conscienciar a la població que tots podem aportar el nostre granet de sorra per reduir emissions. A més, la rellevància científica del projecte i el grau d'innovació és impressionant. Enhorabona per la iniciativa!

    ResponderEliminar
  2. No sabia que a Catalunya es fessin projectes com aquests, felicitats!

    ResponderEliminar
  3. En estos tiempos que corren, en esa dicotomía que hace chocar nuestro afán consumista, y sus correspondientes daños colaterales en cuanto a contaminación y gasto de recursos conlleva, contra la feroz situación económica mundial encontrar un proyecto de esta índole y con esta filosofía se antoja como un oasis en medio del desierto.

    Cuando los recortes aprietan el cinturón del eufemistico "primer" mundo (y directamente ahogan al resto de economías) se convierte en una verdadera sorpresa comprobar que aun existen proyectos (y entidades que los apoyan) que dan soporte a una serie de necesidades digamos... menos tangibles o quizás menos prioritaritas de cara a la opinión pública, pero fundamentales para el futuro del planeta y del ser humano.

    La creación de esta red de estudio medioambiental a nivel nacional, cuidando tal al detalle los ecosistemas a observar, escogiendolos por su sensibilidad a los cambios, que servirán para extrapolar los datos al conjunto global es una brillante iniciativa de la que caben esperar grandes resultados.

    No me gustaria dejar de apuntar dos detalles que me parecen primordiales. Uno de ellos es que, mas allá del necesario apoyo institucional, una entidad como La Caixa se involucre y dé apoyo financiero a este tipo de proyectos, en los tiempos tormentosos que corremos y con el descrédito, muchas veces merecido, que acompañan a estas empresas, es como para no perder la esperanza de que no todo está perdido. Espero que el apoyo se mantenga y se amplíe para que esta iniciativa no se convierta en flor de un día.

    El segundo detalle es la apertura y la libre accesibilidad a los datos recabados. Por un lado pone de manifiesto la adaptación del proyecto a esta era de libre circulación de la información, tiempos de códigos abiertos que (intentan) hacen el mundo mas libre y accesible. Y de otro lado el "altruismo" al ofrecer los resultados obtenidos a la libre disposición de usuarios partículares y estamentos para hacer de ellos el mejor uso posible. Sería esperable que este uso siempre fuera citando la fuente. Eso y mas sería lo deseable y justo para los investigadores y entidades involucradas.

    No me queda nada mas que desear la mejor de las suertes a este interesantísimo proyecto y su continuidad en el tiempo, incluso obteniéndo la idoneidad de que sea indefinido en el tiempo. Esta Sociedad necesita este tipo de iniciativas.

    X.

    ResponderEliminar