22 may 2012

Mesurar en xarxa per mesurar el clima a diferents escales

Del clima global, al local

El sistema climàtic terrestre, és un sistema complex format per un conjunt de subsistemes que determinen el clima de la Terra. El projecte ClimaDat es basa en l'estudi global del canvi climàtic, mitjançant l'anàlisi global de les relacions entre l'atmosfera, la hidrosfera, la criosfera, l'antroposfera i la biosfera terrestre.

 Components i subcomponents del sistema climàtic de la Terra (Font: IPCC, 4AR)


ClimaDat és un Sensor Climàtic
La Península Ibèrica es veu afectada per vàries influències climàtiques, tot i originar-se en altres punts del planeta. ClimaDat vol estudiar i analitzar les respostes dels ecosistemes particulars de cada estació de medició per tal d’entendre com influències climàtiques globals, originades a kilòmetres de distància, afecten al clima local.  


Posibles fenòmens climàtics globals que poden afectar al clima local de la Península Ibèrica (Font: continguts de IC3 i disseny d'Expografic)


És per això que les vuit estacions de ClimaDat estan distribuïdes estratègicament seguint el clima peninsular, formant una xarxa densa de punts que permet multiplicar la informació. Les dades obtingudes a un site estan relacionades amb les obtingudes d’un altre site. Pot passar, per exemple, que el vent que arriba al Delta de l’Ebre, hagi passat abans pel nord de la Península, de manera que les dades que s’obtindrien al Delta, es complementarien amb les obtingudes al site de Xurès. 

Mesurar en xarxa permet escurçar el temps d’observació
Per a poder observar les respostes ecosistemes davant les influències climàtiques, calen desenes d’anys, però gràcies al sistema d’obtenció de dades en xarxes, és possible escurçar el temps que fa falta per observar aquestes respostes i així tenir resultats científics amb molta més rapidesa.

5 comentarios :

 1. Em sembla un projecte molt interesant. Cal que hi hagi iniciatives com aquesta avui día si volem un millor futur. Gràcies

  ResponderEliminar
 2. Espero que projectes com aquests serveixin per a canviar algunes coses i que els governs es prenguin més seriosament la sostenibilitat a l'hora de fer política...

  ResponderEliminar
 3. Enhorabona per aquest projecte tan interessant!

  ResponderEliminar
 4. que gran projecte! això de mesurar l'efecte real del clima per mitjà de xarxes em sembla molt interessant! Serà possible obtenir dades més reals ja que els podrem comparar amb altres més ràpidament! és una proposta que serà molt útil per a nosaltres y també per a les futures generacions!! éxits!!

  ResponderEliminar
 5. El sistema de xarxes interconnectades que permetin recollir dades per extrapolar-los i aconseguir una visió global de com funcionen els nostres ecosistemes i estudiar el clima d'una manera mes general pot semblar una proposta lògica i fins i tot previsible. Peró saber que aquest es un projecte innovador i unic al mon ens ha de fer agrair l'esforç de IC3 i la Fundació La Caixa. I al seu torn, ha de servir perqué no es quedi en alguna cosa puntual i que algun día es converteixi en un exemple a nivell mundial del que es deu i pot fer en materia d'estudi, previsió i, sobretot, divulgació en una materia tan transcendental i delicada per tots com la climática. Per favor, solament es pot demanar CONTINUITAT. El I+D+i ha de ser el motor que mogui aquest món en aquests temps de crisis. Estem davant una gran oportunitat per canviar-ho tot, d'arrel, aprofitem-la. Projectes com aquest ens fa albergar esperançes.

  Un dels reptes (que pel que sembla i per sort primordial en ClimaDat) d'aquest projecte ha de ser la divulgació que comporti una conscienciació al major numero de membres de la societat (tant d'entitats -governamentals o no- com d'usuaris). En aquests temps en els quals el límit entre el que tots podem fer per i para al medi ambient i la perillosa idea que ja no hi ha marxa enrere. Reforçar aquests valors ha de ser el motor que mogui aquest tipo d'esperançadors projectes. La informació és poder. I tots necesitem que aquest "poder" es difongui al major ambit social possible per preservar el que encara estigui a les nostres mans ja que de vegades sembla que els nostres mandataris tenen altres prioritats sense pensar que li deixarem als quals ens sobrevisquin. Sembla que ClimaDat l'está intentant, o sigui que tota la sort del mon en aquesta ardua tasca.

  X.
  OU

  pd: perdó pel meu català, són gairebé vint anys desde la ultima vegada que ho vaig estudiar ;)

  ResponderEliminar