26 jun 2012

Construir un site al Delta de l’Ebre

Crear un projecte des de zero mai no és fàcil, i si es fa en un entorn natural encara menys. En el cas de ClimaDat, el primer site s’ha construït al Delta de l’Ebre, i la majoria d’aparells de mesura de variables climàtiques (humitat, direcció i força del vent, concentració de gasos d’efecte hivernacle, etc.) se situen a l’aire lliure, integrats a l’entorn natural.  Al Delta hi ha una alta salinitat a l’ambient i al sòl, la temperatura de rosada és molt alta (hi ha molta condensació de vapor d’aigua), les temperatures són baixes a l’hivern i altes a l’estiu i hi ha forts vents durant tot l’any. Els aparells de mesurament han de poder suportar aquestes condicions extremes. 

En aquesta presentació pots veure com s’ha planificat i construït el site pas a pas, fins arribar al dia de la inauguració.

A l’hora de construir els sites, s’ha de tenir en consideració no alterar el medi on s’instal·len els equipaments i s’han de considerar alguns factors externs que poden retardar la construcció i instal·lació dels aparells. Els científics de ClimaDat es van trobar amb alguns imprevistos durant tot el  procés. Per exemple, havien de construir una plataforma de fusta per ubicar una torre de mesurament del flux de gasos d’efecte hivernacle i humitat en mig d’una llacuna, però la llacuna es va assecar i quedar enfangada. Així que els investigadors van haver d’esperar a que tornessin les pluges per a poder accedir amb una petita barca a la llacuna i acabar la instal·lació. 

L’equip de professionals que integra ClimaDat és un equip multidisciplinari, format per doctors en física, química, biologia, enginyers, etc.  El muntatge del site del Delta de l’Ebre ha estat un treball laboriós on s’han cuidat tots els detalls. Alguns dels aparells que es fan servir, s’han hagut de modificar i adaptar per a poder cobrir les necessitats del projecte.  Altres aparells  es troben en fase d’experimentació, de manera que serviran per testar la pressió de treball en condicions climàtiques extremes, servint aquesta experiència després per la resta de la comunitat científica.

Aquest és el primer dels 8 sites que formen el projecte, així que encara queda molta feina per endavant.

2 comentarios :

 1. Sorry, but the Prezi doesn't work...

  It shows a message like this:  We are sorry...
  The presentation you wanted to join either did not exist, or it has already ended.
  Please check the URL and come back!
  Thank you for your patience,
  The Prezi team  Could you fix it? ;)
  many thanks in advance :D

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Dear Shannon, many thanks for your comment. We have fixed the problem, so you can enjoy the presentation now (notice that it is also in spanish)
   Regards!

   Eliminar